Hoppa till innehåll
Hur man ställer in din Sage Barista Touch efter kaffebönorna - Barista och Espresso

Hur man ställer in din Sage Barista Touch efter kaffebönorna

För att kunna få ut det bästa ur kaffet behöver man kunna veta hur man ställer in sin nya espressomaskinens kaffekvarn och framförallt veta när och varför man gör vissa ändringar för att få bra resultat. Alla har olika smaker kring sin kaffe och därför finns det ingen rätt eller fel men genom att använda implementera denna praktiska verktyget kan du snabbt komma till en bra utgångspunkt. 
TIPS INFÖR BRYGGNING: 
Använd bra kvalitetsbönor avsedd för espresso då bryggkaffebönor är rostad annorlunda och kommer inte att kunna bra alls. En vanligt problem som uppstår är just att maskinen inte kommer upp till sin rätta bryggtryck på 9 bar och istället kommer en vattning kaffekonsistens istället för en crämig gyllenfärgad espresso. Dett beror just på att man har använt antingen bryggkaffebönor eller gamla bönor (över 2 mån gamla). 
BRYGGTIPS: 
FÖR EN DUBBELESPRESSO: Använd mellan 17 och 18g kaffe i en dubbelfilterkorg (ej trycksatt), målet är att få ut dubbelt så mycket kaffe (espresso) som mängden mald kaffe i filterkorgen alltså ett förhållande på 1:2. Så om man använder sig av 18g mald kaffe så ska man sikta på att få ut ca. 36g espresso på en bryggtid på mellan 25-30 sekunder. Därför kommer vågen händigt till hands för att ställa in kaffemaskinen. För att få rätt mängd espresso på en bra bryggtid (25-30sek) justerar man kvarnens malinställning. Så får man volymen på alldeles för kort tid ska man mala finare och får man volymen (36g) på över 30 sek bör man mala grövre istället. 
 
STEG FÖR ATT KOMMA FRAM TILL RÄTT INSTÄLLNING:
STEG 1: Väg upp och mala bönorna
Väg 18g kaffe och häll i den i den tomma bönbehållaren och mal tills allt har malts ner i filterkorgen och pressa pucken. Nu vet du att det finns exakt 18g mald kaffe i filterkorgen. 
STEG 2: Förberedning inför bryggning
Sätt i den kaffet i maskinen. Välj bryggning på touchskärmen, sedan välj anpassad bryggtid och bestäm denna till 30 sek. 
STEG 3: Använd våg
Lägg en kaffekopp på en liten våg och sedan lägg under både vågen och kaffekoppen under maskinen. 
STEG 4: Starta bryggning
Starta bryggning, håll koll på vågen och så fort vågen visar 36g stoppa bryggningen och betrakta bryggtiden på skärmen.
STEG 5: Kolla på tiden
Om tiden visar under 25 sek ska du mala finare, visar tiden över 30 sek ska du mala grovare. 
STEG 6: Gör om process tills du hamnar i rätt tidsintervall. 
Gör om steg 1-5 tills ni får en tid mellan 25 och 30 sek. När ni har fått in den någorlunda handlar det om att göra fininställningar tills du är nöjd med smaken vilket är väldigt svår att kunna ge feedback på. och till sist spara din bryggtid genom att skapa en egen dryck i skärmen. 

Sista steget: Ställ in tiden på kaffekvarnen

Nu när du har kommit så här långt har du lyckats att få fram en kvarninställning som är väldigt bra där du fått en förhoppningsvis välbalanserad espresso genom att bestämma mängden kaffe (g) och volymen espresso (g) och fått fram en bra tid som du har sparat i skärmen och även noterat vilket malningsinställning du behöver för det. Det sista steget är att hitta hur många sekunder det tar för kvarnen att mala 18g i denna exempel för din bryggning utan att du behöver väga varje morgon. 

STEG 1: Välj en tid på 12 sek på skärmen

STEG 2: Fyll hela din bönbehållare med dina bönor

STEG 3: Väg din portafilter med filterkorgen när den är tom

STEG 4: Starta kvarnen och låt den mala tills den stanna av sig själv (efter 12 sek i denna fall) 

STEG 5: Väg din portafilter med filterkorgen med nymald kaffe i och betrakta värdet (gram). 

STEG 6: Om vikten är över 18g, minska tiden. Om vikten är under 18g, öka tiden. 

STEG 7: Gör om process 2-6 till du får din önskad vikt. 

Om du har läst så här långt få jag tacka att du hade tålamodet och läsa igenom detta. Nu är du klara med att ställa in din espressomaskin. 
Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu