Hoppa till innehåll
Sage Barista Express eller Barista Touch? Vilket ska man välja? - Barista och Espresso

Sage Barista Express eller Barista Touch? Vilket ska man välja?

Sage har flera olika modeller och vi ofta får frågor kring skillnaderna mellan de två modellerna Barista Express och Touch. Utseendemässigt kan de två verka väldigt lika men vid jämförelse är de helt olika maskiner. I denna jämförelse kommer du få en bättre förståelse om de två maskinerna och de viktiga skillnaderna för att hjälpa dig välja vilket som passar dig.

Kort om Sage Barista Touch

Barista Touch är en maskin av Sage som fokuserar på att låta kunden få så god kaffe hemma som möjligt med funktioner som underlättar och förenklar espressobryggningsprocessen som annars kan upplevas komplicerad och svår. Barista Touch som namnet föreslår har en enkelt att navigera touchskärm med förprogrammerade kaffedrycker och har en automatisk mjölkskumningsfunktion där du kan enkelt välja mjölkens temperatur och mängden skum.

Sage Barista Touch kommer med en integrerad kaffekvarn och med en kokare som endast har en uppvärmningstid på 3 sekunder.

Denna espressomaskin är en hybrid mellan en helt automatisk espressomaskin och en manuell men däremot har mer kontroll över bryggningen och därmed kan få ut kaffedrycker som är mycket godare än helt automatiska espressomaskiner. Något som Barista Touch sticker ut ur mängden är in touch skärm där du har kontroll över bryggtemperatur, bryggtid, mjölktemperatur och skum samt kunna spara upp till 6 egna kaffedrycker där du kan döpa dem till vad som helst.

Kort om Sage Barista Express

Sage Barista Express är en perfekt espressomaskin som kan introducera dig inom espressobryggningen och är full kapabel av att skapa lika goda kaffedrycker som de andra dyrare modellerna av Sage men de hjälpfunktionerna som automatisk mjölkskumning och integrerade touchskärmar fattas. Barista Express fokuserar endast på de väsentliga delar inom espressobryggning och är en av den enklaste espressomaskinen är jobba med. Barista Express kommer med en integrerad kaffekvarn, två programbara knappar singel och dubbel espresso samt varmvattenuttag för te och amercano och en manuell ångpinne för dina kaffedrycker med mjölk. Allt som behövs för en perfekt kopp kaffe.

Sage Barista Touch vs Barista Express: En komplett jämförelse

Nu går vi igenom alla aspekter där de två maskinerna skiljer sig mot varandra.

Typ av espressomaskin

Båda erbjuder en unik böna till kopp upplevelse och kan inom några minuter mala färskrostade bönor och brygga en kaffedryck som är nästan lika god som en barista skulle göra. Eftersom bönorna är mald på plats får du en unik möjlighet att få ut alla de goda aromerna, smaker och kvaliteten ur bönorna. Kvarnen har rostfria koniska malverk och båda maskinerna har ett vred till vänster av maskinen där du kan ställa in malningsgraden efter bönorna. Båda har samma malverk men touch erbjuder 30 stegs inställning medan Express har 18 steg. Detta i praktiken innebär att med Touch kan du få finare justeringar.

Användarvänlighet

Det finns ingen anledning till att äga en dyr espressomaskin om den är alldeles för komplicerad att använda. Med det i åtanke är användarvänligheten för en maskin väldigt viktigt och därmed kan funktioner, navigering av en maskin spela en stor roll.

Sage Barista Touch har en väl designad touchskärm som är väldigt enkel att navigera och använda. Menyn är uppdelat i tre steg; malning, bryggning och mjölkskumning. Touchskärmen låter dig enkelt ändra parametrar så som bryggtid, temperatur, malningstid, texturen på mjölken och mjölktemperaturen. För att underlätta ännu mer kan du mala ner kaffet direkt in i partafilten för bryggning. Malningsgraden kan justeras med vredet till vänster och inställningen visas på skärmen tydligt.

Något som Barista Express brister är den enkla touchskärmen som du har en överblick över din bryggning men eftersom Barista Express har endast två programbara knappar är den väldigt enkel och smidig att använda. Barista Express låter dig ställa in malningsgraden i 18 steg. Som Barista Touch kan du mala ner kaffet direkt i portafiltern och med tamper som kan fästas till vänster av maskinen med hjälp av en magnet är hela processen väldigt smidigt. Med hjälp av vredet på framsidan av maskinen kan du välja mängd kaffe som mals samt välja om det är för singel/dubbel espresso.

När det kommer till användarvänlighet är båda maskinen väldigt enkla och smidiga att använda men Barista Touch ligger före med sin touchskärm där du kan enkelt ändra olika parametrar för bryggning. Nackdelen med Express är att det kan upplevas lite mer komplicerad när man vill byta vissa parametrar som exempelvis bryggtemperatur men det är något som ändras väldigt sällan och därför bör du inte lägga en stor vikt i ditt beslut baserad på denna aspekt.

Anpassningsbarhet

 För att hjälpa dig har espressomaskinerna oftast en viss mån av anpassningsbarhet så exempelvis spara din favoritdryck. Denna funktion kan vara bra att ha om du ofta byter bönor och vill kunna spara inställningar för att kunna återvända snabbt tillbaka till tidigare bönor. När det kommer till anpassningsbarhet har Barista Touch en stor fördel över Barista Express. Med Touch kan du spara upp till 6 egna drycker med anpassade brygginställningar och mjölktextur samt kunna döpa till valfritt namn. Barista Express däremot har endast två programbara knappar och därmed inte har en sådan funktion. Skulle du byta bönor behöver Barista Express programmeras om efter de nya bönorna för bäst resultat.

Något som Barista Express har till sin fördel är den manuella bryggfunktionen. Genom att trycka program engång sedan hålla ner singel eller dubbel espressoknappen har du en fullt manuell pre-infusion funktion. Pre-infusion är en term som används inom espressobryggning där kaffepucken får bryggvatten med lågt tryck för att mätta pucken innan den faktiska 9 bar bryggtryck kommer. Detta ger oftast bättre resultat och godare espresso men kräver lite mer. Barista Express kan rekommenderas till personer som vill ha en hands on upplevelse med espressomaskinen där allt görs manuellt men därmed ger ännu mer kontroll över själva bryggningen.  

Mjölkskumning

När det kommer till mjölkskumning har Barista Touch en fördel med sin automatiska mjölkskumningsfunktion där den kan skumma mjölken till anpassad textur och temperatur. Barista Express har en manuell ångpinne där du får lära dig skumma mjölk med rätt textur och kanske även lära sig göra lattekonst. Skulle man vilja skumma sin egen mjölk hands on med Barista Touch så kan man även göra det också. Något som bör tänkas på vid val av espressomaskin är att Barista Touch har en starkare kokare och därmed behöver inte vänta på att kokaren bygger upp ångtrycket. Detta är något som är väldigt anmärkningsbar med Barista Express där du behöver vänta ca 30-45 sekunder efter bryggning för att kokaren ska återhämta sig och bygga upp till rätt ångtryck.

Kapacitet

Båda espressomaskinerna har samma kapacitet när det kommer till den avtagbara vattentanken på 2L och bönbehållaren som rymmer 250g. Båda espressomaskinerna kommer även med en 480 ml mjölkkanna.

Storlek

Barista Touch har följande dimensioner:

Bredd 322 mm, djup 394 mm och 407 mm hög

Barista Express har följande dimensioner:

Bredd 325mm, 310 mm djup och 400 mm hög

Både Express och Touch har liknande dimensioner men något som är anmärkningsbar är djupet där Touch är 84 mm djupare än Express. Därmed om plats är en viktig aspekt för dig kommer Express garanterad ta mindre plats än Touch.

Design

När det kommer till design är båda espressomaskinerna väldigt lika. Båda har rostfria yttre paneler som ger en lyxkänsla. Skillnaden är att Express har en mer klassisk och retrodesign med en tryckklocka placerad centralt i maskinen medan touch har en stor touchskärm.

Garanti

När du handlar hos oss får du 12-månaders garanti för samtliga av våra espressomaskiner. Läs mer om våra garantivillkor.

Pris

Prisskillnaden för dessa två maskiner är rätt stora trots utseendemässigt skiljer de inte åt så mycket. Anledningen ligger just på att Sage Barista Touch har en stor touchskärm, mycket snabbare användning och effektivare interna komponenter som värmer upp vattnet inom 3 sekunder medans Express tar mer mot 60 sekunder. Även också att Touch har bättre anpassningsbarhet samt en automatisk mjölkskumningsfunktion.

Vad säger andra?

Vad gäller tidigare kunders åsikter är majoriteten väldigt nöjda med Barista Touch. Användarna är speciellt nöjda med att de får väldigt god kaffe med maskinen. Förutsätt att bra kvalitetsbönor används. En av aspekterna som kunderna är väldigt nöjda med är kvaliteten på mjölken som Barista Touch får samt det moderna utseendet tillsammans med det rostfria yttre panelerna som ger en lyxkänsla. Något som kunderna har nämnt som en negativ punkt är att det kan ta lite tid innan man förstår och får fram den godaste resultatet med maskinen. Vilket även är något som bör förvänta sig med en semi-automatisk espressomaskin. Handlar du en espressomaskin av oss så kommer vi att guida och hjälpa dig komma igång. Ännu en faktor som vissa har nämnt är att droppbrickan är liten och behöver tömmas regelbundet vid regelbunden användning.

Sage Barista Express har genom åren fått många positiva feedbacks och har en väldigt stor kundgrupp. Många nämner om hur bra kaffe Express kan brygga samt att många älskar den retro designen som Barista Express har. Något som kunder oftast nämner är att denna maskin inte passar om man är ute efter en automatisk maskin men att om är villig att lära sig om espressobryggning kan Barista Express leverera extremt god kaffe.

En negativ aspekt som nämns är att droppbrickan är rätt liten samt att maskinen behöver rengöras ofta då det blir snabbt smutsigt och grisigt med kafferaster och spill.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis mellan Sage Barista Touch och Express är att båda kan skapa lika goda kaffedrycker som erbjuder olika fördelar som passar till olika typer kunder.

Sage Barista Touch kommer med en enkelt att navigera touchskärm, automatisk mjölkskumning och väldigt snabb med sin uppgraderade interna kokare som har en uppvärmningstid på 3 sekunder. Dessa faktorer avgör prisskillnaden mellan de två espressomaskinerna.

Sage Barista Express ger dig möjligheten att brygga lika goda kaffedrycker som Barista Touch men förlorar på alla extra funktioner och endast har de väsentliga funktioner så som manuell ångpinne för mjölkskumning, två programbara knappar med manuellt bryggningsläge. Därmed är Express rekommenderad för personer som är villiga att ha en mer hands on upplevelse.

Äldre inlägg
Nyare inlägg