Hoppa till innehåll
Hur man väljer en espressomaskin för hemmet - Barista och Espresso

Hur man väljer en espressomaskin för hemmet

Om du vill lära dig mer om kaffe funderar du förmodligen på att skaffa en espressomaskin för hemmet. Men det kan vara förvirrande eftersom det finns så många alternativ och de varierar så mycket i pris. Här hittar du all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om att köpa en espressomaskin för hemmabruk, inklusive våra tips på de bästa modellerna som finns tillgängliga.

Vad kännetecknar en kvalitativ espressomaskin för hemmabruk?

Här är de viktigaste egenskaperna att ta hänsyn till när du köper en espressomaskin för hemmabruk med tanke på det stora utbudet av funktioner.

Storleken på portafiltret

Portafiltrets storlek är en viktig faktor att ta hänsyn till. Standardstorleken 58 mm gör det mycket enklare att skaffa tillbehör som fördelningsverktyg och tamper samt att uppdatera portafiltret i med en bottenlös eller till och med en som har trähandtag och dess korg.

Espressomaskiner med dubbla kokare

Du behöver inte vänta på att espressomaskinen ska hinna ikapp när du brygger espresso och skummar mjölk samtidigt om du väljer en espressomaskin med dubbla kokare. Maskiner med en enda panna använder ångpinnen och grupphuvudet samma panna, så om du ångar mjölk måste du vänta tills maskinen har återfått trycket innan du brygga espresso. I en maskin med dubbla pannor har dock både ångspinnen och grupphuvudet sina egna pannor och arbetar separat, vilket förbättrar arbetsflödet och garanterar mer tillförlitliga drinkar. Den enda nackdelen är att maskiner med dubbla pannor ofta är dyrare.

Möjlighet till direktanslutning 

Hade det varit underlättande att aldrig behöva fylla på espressomaskinen med vatten? Då är en espressomaskin med möjlighet att direktansluta till vattnet självklara valet för dig! De flesta maskiner har en vattenbehållare, men alla kan inte anslutas till en vattenledning. Detta är särskilt användbart om du ofta vill ta emot gäster eller dricker mycket espresso. Tänk bara på att du kanske vill anlita någon för att installera det åt dig om du inte har någon blygsam erfarenhet av VVS.

PID och digital temperaturkontroll

Espressomaskiner med PID (Proportional, Integral, Derivative Controllers) och digital temperaturkontroll håller vattnet på en konstant temperatur i stället för att låta det fluktuera över och under en temperatur. Den idealiska vattentemperaturen ligger mellan 90 och 96 grader, men det är mycket bättre om du har flexibiliteten att ändra den för att passa din smak och de särskilda kaffesorter du använder. 

Budget och andra saker att tänka på när du köper en espressomaskin för hemmabruk

När det gäller espressoutrustning spelar priset verkligen roll. Dessutom kan det vara svårt att välja en modell med tanke på det stora prisintervallet, från några hundra till tusentals kronor. Priset för extrautrustning, som kvarn, tamper, kannor, knacklådor, spridningsverktyg etc., är något man bör tänka på. Dessa är nödvändiga tillbehör för att kunna njuta av espresso av hög kvalitet, så du bör se till att din budget tillåter dem.

Tid

Den tid och ansträngning du är beredd att lägga ner på varje dryck bör tas i beaktande när du bestämmer dig för vilken maskin som skulle fungera bäst för dig. Efter att ha bryggt en espressoshot och skummat mjölken behöver maskiner med en enda panna lite tid för återhämtning för att komma upp i bryggtryck igen. Tänk därför på modeller med dubbla pannor om tiden är ett problem.

Underhåll

Jämfört med kaffebryggare kräver espressomaskiner betydligt mer underhåll och rengöring. För att få ut det mesta av ditt system måste du utföra några uppgifter som avkalkning, backspolning och rensning. Men är ingen större problem när du vet hur man gör och är verkligen inte svår. 

Espressomaskiner: Halvautomatisk vs. automatisk

Oftast kommer du att stöta på automatisk och halvautomatisk utrustning. Du måste fortfarande mala ditt kaffe, pressa pucken med en tamper och fylla portafiltret manuellt. 

Halvautomatiska espressomaskiner

Den vanligaste typen av maskin är en halvautomatisk maskin, som kräver att du fyller portafiltret i grupphuvudet, trycker på en knapp för att starta espresso bryggningen och sedan trycker på samma knapp igen för att stoppa det när du vill att det ska ha en viss vikt eller volym. De flesta hemmabryggare kommer att söka efter en halvautomatisk maskin. Då det är en smidig och enkel. 

Automatisk utrustning

Med en programmerbar automatisk maskin kan du fylla portafiltret, trycka på en knapp för att starta bryggningen, och den stoppar automatiskt bryggningen vid den vikt eller volym mängd som du har angett. För de flesta människors behov i hemmet kan en automatisk maskin vara överflödig eftersom den egentligen inte erbjuder några fördelar om du bara brygger kaffe till dig själv.

Kapselmaskiner

En kapselmaskin eliminerar behovet av malning, stampning och andra steg. I likhet med en keurig är allt du behöver göra för att använda en kapselmaskin att sätta in kapseln och trycka på en knapp för att distribuera din dryck. En förutbestämd volym tryckvarmt vatten pumpas sedan genom kapseln och ner i din kopp. Även om vissa av dessa maskiner levereras med omladdningsbara kapslar så att du kan använda ditt eget kaffe, ger du upp en hel del kontroll över espressos kvalitet när du använder dessa apparater.

För-och nackdelar med en inbyggd kvarn

Vi rekommenderar att du letar efter inbyggda kvarnar med keramiska eller rostfria stålkvarnar och en mängd olika malnings- och kalibreringsalternativ. Personer som söker en allt-i-ett-lösning väljer ofta Sage Barista Touch, som är ett mycket populärt alternativ.

Förutom det kommer du förmodligen att titta på högt automatiserad utrustning som kan brygga en espresso och maler också kaffet samtidigt. I likhet med kapselmaskiner ger dessa espressomaskiner mindre kontroll över kaffekvaliteten men ger dig ändå fördelen med nymalet kaffe. 

De tre bästa billiga espressomaskinerna för hemmet

Flair Classic

En perfekt manuell espressobryggare för dig som vill kunna få en kvalitets espresso shot varje morgon. 

Handla en Flair Classic

Sage Barista Express

Den mest populära espressomaskinen för hemmabruk på instegsnivå med inbyggd kvarn.

Handla en Sage Barista Express

Sage Barista Touch

Den mest populära espressomaskinen för hemmabruk på instegsnivå med inbyggd kvarn men med extra underlättande funktioner med en kraftigare panna. 

Handla en Sage Barista Touch

De 3 bästa espressomaskinerna för hemmet

Ascaso Steel Dual PID Svart

Om utseende spelar en stor roll för ditt köp är Ascaso Steel Dual PID något för dig. Dem har alla funktioner du behöver och byggd med kvalité. 

Handla en Ascaso Steeel Dual PID

Rocket R Cinquantotto 

Om du gillar klassisk italiensk design så är Rocket R Cinquantotto med dubbla kokare med PID temperaturkontroll med en touch panel något för dig. Den har alla funktioner du behöver med extremt bra byggkvalitet, handgjord i Milan Italien. Denna espressomaskin är verkligen en modell som du inte kommer att ångra! 

Handla en Rocket R CInquantotto

Rocket Appartamento

Hörde jag att du behövde en kompakt, snygg, kapabel espressomaskin? Då är Rocket Appartamento perfekt för dig. En maskin med unika design detaljer, och kompaktare än andra är en espressomaskinen som kommer att passa fint i ditt kök!

Handla en Rocket Appartamento

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu