Hoppa till innehåll
Vår recension av Rocket Appartamento - Barista och Espresso

Vår recension av Rocket Appartamento

Sedan Rocket Appartamento släpptes har den varit en av de mest sålda espressomaskinen av den italienska espressomaskin tillverkaren Rocket Espresso Milano. Den är kompakt, ger en lyxkänsla och kritikerna säger att den brygger väldigt bra espresso med tanke på sitt attraktiva pris. I denna artikel delar vi med oss våra erfarenheter och åsikter om Rocket Appartamento och förhoppningsvis kan ge dig en bra bild på vad denna espressomaskin är kapabel av.

Rocket Espresso har funnits sedan 2007 och skapar handgjorda premium espressomaskiner för både kommersiella verksamheter och hemmabruk. Där alla detaljer har en hög finish och noggrant designat för att hålla en livstid. Ja! Dessa espressomaskiner med god omhändertagande kan hålla livet ut. Med interna komponenter från de Rockets kommersiella espressomaskinerna kan du få fram cafékvalitets espresso i ditt hem.

Espressomaskinen kommer välpackad. Maskinen kommer med flertal tillbehör som exempelvis två stycken portafilter, en med ett uttag och en med två uttag, singel/dubbel bägare, bagare för ”Backflush” rengöring, microfiberduk med Rocket märket, rengöringstabletter, testremsa för vattenhårdhet, aluminium tamper och en borste. Det kommer även med ett USB minne med fördjupande kunskaper om användning av espressomaskinen samt en vältänkt instruktionsbok.

Vår första intryck med Rocket Appartamento var väldigt bra dock något som anmärktes var skenan för koppbrickan som är gjord av plast vilket kändes väldigt billigt med tanke på att allt annat upplevdes väldigt lyxigt och bra gjord. Tur nog så finns eftermarknads skenor som är gjord av metall som går att köpas.

Appartamento kommer med två separata ventiler för varmvatten och ångan. Vissa andra tillverkare utelämnar nämligen varmvattenuttaget för att spara på kostnaderna. Rocket har alltid haft stora och användarvänliga vred för varmvatten och ångpinnen med sitt klassiska R på den vänstra vredet.

Det bästa med espressomaskinen är att den har en E61 grupp vilket ger en cool utseende samt har en viktig funktion för espressobryggningen. Genom att dra upp den vänstra spaken, öppnar du tre vägs ventilen och aktiverar pumpen. E61 gruppen cirkulerar konstant varmvatten från pumpen till brygghuvudet och därmed ger en stabil bryggtemperatur. Ett tips! Om du inte gillar klistermärket som varnar dig om att brygghuvudet blir väldigt varm, ta bort det innan första användning då det är mycket enklare att ta bort.

Något som vi blev besviken på var att Appartamento har endast en tryckmätare. Denna tryckmätare visar endast trycket för kokaren och inte det faktiska bryggtrycket. Fördelen med att veta trycket i kokaren är att du kan korrelera kokarens tryck mot bryggtemperaturen och att kunna se om maskinen är redo för bryggning eller inte. Dock trots detta skulle vi önska att de satt dit en extra tryckmätare för själva bryggningen då det kan visa om du har pressat pucken bra eller har haft rätt mängd kaffe i bägaren. Själva designen på tryckmätaren ser riktigt bra ut.

En bra funktion som Appartamento har är att den varnar dig när vattentanken börja bli tom genom att den gröna dioden på framsidan av espressomaskinen börjar blinka. På framsidan finns även Rockets skylt som påminner dig om att du har handlat en espressomaskin med premium kvalitet.

Rocket har alltid haft små droppbrickor vilket resulterar med att det behöver tömmas regelbundet med tanke på att Appartamento är en espressomaskin med värmeväxlare med pressostat behöver du spola igenom vatten innan varje bryggning. En fin touch som Rocket har gjort är att ha magneter på droppbrickan vilket gör att brickan sitter ordentligt och hamnar alltid på rätt plats. 

Rocket Appartamento är designad för hemmabruk och därmed byggd så kompakt som möjligt med låga och breda fötter till skillnad från andra modeller som har höga och smala. Eftersom Appartamento har en kokare med en vibrationspump kan maskinen inte direktanslutas till vatten utan har en 2,5 liters färskvattentank. Fördelen med att ha en vattentank är att du kan placera espressomaskinen var som helst. I maskinens undersida finns en grön knapp där du kan aktivera Eco läge. Eko läge innebär att maskinen stängs av efter 90 minuter efter den senaste bryggningen. Detta kan komma bra i hand om du råkar glömma att stänga av maskinen innan du lämnar hemmet. Personligen skulle jag använda en timer som kan styras av en app då maskinen behöver ca. 20 till 30 min för att bli helt varm. Genom att använda en timer med en app har du möjligheten att kunna starta maskinen när som helst och även kunna skapa en av/på schema för att alltid ha en varm och redo maskin. 

Användning

Mala, pressa pucken samt bryggning. Hela bryggprocessen med Appartamento är väldigt enkel och smidig. Något som behöver tänkas på vid bryggning är att spola genom vatten ur bryggenheten då efter att maskinen har varit på ett tag kan väldigt het vatten samlas vid bryggenheten. Genom att spola igenom vattnet kyler du ner bryggvattnet till rätt temperatur. Om du brygger fler än 3 kaffedrycker på engång kan Appartamentos kokare behöva återhämta sig och detta kan ta några minuter.

Mjölkskumning

Ångfunktionen på Rocket Appartamento fungerar väldigt bra som väntat men upplevdes som en aning svag jämfört med Rockets andra modeller. Anledningen ligger på att Appartamento har den minsta kokaren bland Rockets modellserie. Men med allt sagt kommer du inte att bli besviken på Appartamentos mjölkskumning och den är fullt kapabel av att skumma cappuccino och lattemjölk med perfekt textur. Att kunna skumma lattemjölk är en konst och är något som behöver tränas på. Appartamento kommer med en ångpinne med två hål men om du skulle önska skumma mjölken snabbare rekommenderar vi att byta ut ångpinnens ände mot en som har 3 eller 4 hål.

Rocket Appartamento har en pressostat vilket i praktiken innebär att värmeelementet slås av eller på baserad på kokarens tryck. Denna teknik har använts i åratal och är en väldigt säker metod som alltid har fungerat. Om du önskar att ändra på bryggtemperaturen behöver du göra det genom att justera pressostaten som finns i maskinen.

Våra tankar kring Rocket Appartamento

Espressomaskiner av Rocket har alltid varit våra favoriter och Appartamento kommer inte göra dig besviken. Appartamento är en espressomaskin som är värd var enda krona både med sitt unika utseende och funktionalitet. Att äga en sådan espressomaskin är som att ha ett italienskt konstverk i sitt kök. Appartamento är en väldigt enkel maskin jämfört med de andra modeller av Rocket som har dubbla kokare och kan direkt anslutas till vatten osv. men i själva verket behöver inte dem flesta människor maskiner som kan producera som en kommersiell espressomaskin i sitt kök.

Vem är espressomaskinen till för?

 • Någon som vill nå nästa nivå med sin espressobryggning. En väldigt seriös men enkel maskin.
 • Någon som vill äga sin andra espressomaskin eller behöver en espressomaskin till sitt kontor eller sommarställe.
 • Någon som är ute efter en liten och kompakt espressomaskin som levererar lika bra som stora. 

Fördelar:

 • En liten och kompakt paket, Appartamento passar i dem flesta köken.
 • Kommer med exceptionellt bra accessoarer och tillbehör med en tamper av helmetall vilket inte förekommer med andra märken.
 • Har både ångpinne och varmvattenuttag. Detta förekommer inte alltid med kompakta espressomaskiner.
 • Värmeväxlaren låter dig skumma mjölk och brygga espresso samtidigt vilket är en unik fördel med en espressomaskin med en kokare.

Nackdelar:

 • Har endast en tryckmätare. En extra tryckmätare för bryggning skulle vara något som man vill se i framtiden med en Rocket Appartamento.
 • Skenan för koppbrickan upplevdes billigt.
 • Eftersom maskinen är kompakt finns inte mycket plats för koppar på koppbrickan.
 • Droppbrickan kunde vara större.
 • Behöver utföra en kort spolning innan varje bryggning för att kyla ner brygghuvudet.

Saker som är bra att veta om Appartamento

 • Den har en vibrationspump. Kan upplevas högljudd.
 • Den interna 2,5L vattentanken behöver fyllas på rätt regelbundet. Tänkt på att använda bra kvalitets vatten för att undvika skador på grund av kalkbildning.
 • Appartamento är en liten kompakt värmeväxlare. Den är alltså inte designad för kommersiella miljöer men är fullt kapabel för att kunna brygga för hela familjen.
 • Appartamento har en pressostat som reglerar bryggtemperaturen till skillnad från mer moderna PID temperaturkontrollsystem som är bättre och stabilare regleringssystem. Är du ute efter en likande espressomaskin med PID kan vi rekommendera vår Rocket Cronometro V.

Bra att tänka på om du funderar att köpa en Appartamento

 • Se till att köpa en bra kaffekvarn om du tänker handla en dyr espressomaskin. Vi kan rekommendera Eureka Mignon Specialita eller Rocket Faustino. Espressomaskinen kan endast producera så bra som kvarnen kan leverera och därför är det viktigt att ha en kvarn som är kapabel.
 • Köp ett bottenlöst portafilter! Det är en av dem mest tillfredsställande saker med espressobryggning där du kan se hur espresson rinner ner från portafiltern. Ja det kan låta lite nördigt.  
 • För dig som tänker dricka kaffedrycker med mjölk rekommenderar vi att köpa en mjölkkanna för att skumma mjölken. Vi erbjuder kannor av Rocket men vilken mjölkkanna som helt som är till för mjölkskumning skulle passa.
 • Tamping matta är något som verkar vara onödigt men tro mig. Efter att använt en kommer du att byta åsikt. En tampingmatta skyddar ytan från skador och även förenklar din process med att förbereda din kaffepuck.
 • En Knock Box är ett måste! Istället för att sitta och banka ut ditt kaffepuck efter bryggning vid kökskomposten är en knock box ett perfekt svar på problemet och kommer att definitivt underlätta ditt liv.
 • Ha alltid en microfiberduk vid din sida för att hålla espressomaskinens fina spegelblanka finish alltid ren.
Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu