Hoppa till innehåll
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor!

Du har nu handlat en ny påse av hela espressobönor och funderar hur den kommer att smaka eller kanske söker efter nya espressobönor till din espressomaskin? Här kommer vi att dela med oss några viktiga punkter att tänka på när du väljer espressobönor. 

Rostdatum

Den absolut viktigaste informationen som finns på en kaffepåse är rostdatumet. Beroende på rosteri så brukar rostdatumet visas på lite olika ställen på påsen men se till att det finns ett rostdatum. Köp absolut INTE kaffe som inte har något rostdatum. Gammalt kaffe är väldigt svår att jobba med och är nästan omöjligt att få bra resultat med. Därför rekommenderar vi kaffe som är rostat inom två veckor.

Efter att bönorna rostas kommer den att börja släppa ut koldioxid som bildades under rostningsprocessen och finns i bönans cellstruktur. Koldioxid gasen släpps långsamt ut med tiden och processen ökar vid kontakt med vatten eller syre. Den tjocka skummet på toppen av din espresso kallas även för ”Crema” och detta är resultatet av koldioxiden som fanns i espressobönorna som ger den goda aroman och texturen. Ju äldre kaffe desto mindre crema och därmed kommer kaffet att bli vattnigare och smaka sämre. Därför är det viktigt att köpa bönor som är så nyrostade som möjligt.

För att förlänga livslängden på kaffet rekommenderar vi att hålla kaffet i en sval och torrt utrymme i kaffepåsen eller i en syre tät behållare.

Bara för att kaffet börjar bli gammalt innebär det inte att kaffet behöver slängas. Innan du bestämmer dig att slänga dyrbar kaffe, kan man först prova att mala finare för att få ut mer ur kaffet. Om detta inte fungerade så kan man prova en annan bryggmetod som inte påverkas lika mycket av hur färsk kaffet är.

Rostprofilen

Det finns ingen fastställt standard på hur mörk eller ljus kaffet måste rostas. Dock kan rostnivån drastiskt ändra kaffebönornas densitet, hur lätt kaffet kan extraheras och hur du behöver anpassa din bryggning efter bönans egenskaper. Ju längre bönan rostas, desto mer kommer bönan att förlora sin struktur och bli torrare och därmed kommer få en mörkare rostprofil. För dig som brygger espresso, behöver fokusera på följande aspekter; bryggtemperatur, malningsgraden det vill säga hur fint eller grovt du maler dina bönor och allra sist förhållandet mellan vatten och kaffe.

Bryggrecept

Eftersom ljusrostade kaffe har en kortare rostningstid har dem högre densitet och därmed är svårare att extrahera alla aromer, smaker och texturen ur kaffet. För att motverka dessa svårigheter behöver du brygga med högre bryggtemperaturer, mala finare och längre bryggtider. Vi rekommenderar att börja med ett förhållande på 1:2 till 1:3 mellan kaffe och vatten, bryggtemperatur på mellan 93 till 96 grader med en malningsgrad som låter dig få fram en bryggtid på mellan 28 till 34 sekunder.

För mellanrost kan vi rekommendera ett förhållande på 1:1,5 till 1:2,5, bryggtemperatur på runt 93 grader och en malningsgrad som låter dig brygga på 25 till 30 sekunder.

För mörkrostade bönor skulle vi rekommendera att börja med ett förhållande på 1:1 till 1:2, lite lägre bryggtemperatur på 90,5 till 93 grader med en malningsgrad som låter dig få en bryggtid på 25 till 30 sekunder. Bara för att det står mörk rost på påsen innebär inte att du får det bästa resultatet genom att följa punk och pricka efter våra rekommendationen men är en bra start för att experimentera fram till den godaste resultatet för just dina bönor.

Region och altitud

Oftast får kaffet namnet efter regionen där den kommer ifrån. Smakerna ur kaffet kommer också att reflektera den regionen där den kommer ifrån. Generellt kommer kaffet från dessa tre regioner, södra och central Amerika, Afrika och söderost Asien vilket är regioner som ligger nära ekvatorn. Kaffeplantager behöver rik och bördig jord, mild temperatur, frekvent regn och skyddad från solen och hög altitud för att växa.

De bästa kaffebönorna växer mellan 600 och 1850 meter över havet. Anledningen är för att ju högre höjder desto mindre finns syre som i sin tur kan sakta ner odlingsprocessen. Ju längre odlingsprocess desto mer hinner kaffet att mogna och bilda komplexa smaker. När rosterierna skriver på påsen altituden där kaffet odlades på, tyder det på hur intensiv kaffets smaker kan vara.

Om du ser att rosterier skriver att bönorna har toner av chockad, karamell och blåbär innebär det att vid korrekt bryggning kan du få fram sådana smaker utan att tillsätta något. Att brygga espresso och kunna känna dessa specifika noter kan vara svår och ta dig att lära sig. Du arbetar alltid mot den naturliga bitterheten och syrligheten som kommer med kaffet. Konsten är att kunna få en balans mellan bitterhet och syrlighet för att få fram dem goda noterna ur kaffet genom att följa rekommendationerna ovan och prova dig fram.

Espressoblandning eller single origin?

När du väljer kaffe, kolla om påsen är en espressoblandning eller single origin. Single Origin betyder att kaffet kommer från endast en gård. En espressoblandning kan innebära att det är en blandning från olika gårdar och regioner. Rosterier tar oftast fram blandningar för att få en god och välbalanserade espressobönor och är bra start för dig som är ny inom espressobryggning! Espressoblandningar är oftast enklare att brygga en Single Origin och passar bra med mjölk som exempelvis latte och cappuccino. Single Origin skulle kategoriseras mer nördkaffe där du verkligen vill njuta av den unika och specifika noter och smaker som just denna gård kan erbjuda och därmed rekommenderas att dricka i ren espressoform eller som Americano.

Kaffets bearbetningsprocess

Efter att kaffebönorna skördas behöver den bearbetas innan den fraktas till rosteriet. Hur kaffebönorna bearbetas kan avgöra smakerna på kaffet. Den mest vanliga bearbetningsprocessen är bärtorkat kaffe som kallas även för den naturliga metoden samt tvättat kaffe. Kaffe är ursprungligen en frukt. När bären har blivit röda ibland gula eller gulröda skördas dem och inuti bären finns själva kaffebönan. På den naturliga processen soltorkas kaffebären under några veckor tills bären blir helt torra. Kaffet som får denna typ av bearbetningsprocess oftast får de fruktigaste smakerna och oftast odlas i de afrikanska regionerna. Tvättat kaffe är den vanligaste metoden på grund av att det krävs minst arbetskraft och är en effektiv och snabb metod. Genom att tvätta bären kan du separera bönan från bären. Tvättat kaffe får oftast en mer rundare och balanserade smaker.

Summering

Nästa gång du tänker handa en ny kaffepåse. Kolla gärna på vad rosterierna har skrivit, det finns väldigt mycket givande information om smaker, rostdatum, rostningsprocess, rostprofilen och mycket mer. Genom att förstå vad den olika informationen betyder och hur det kan implementeras i din bryggning kan du få givande resultat. Förhoppningsvis har denna artikel givit något som kan hjälpa dig brygga ännu bättre kaffe i framtiden.  

Om du är ute efter något nytt kan vi rekommendera våra espressobönor på vår hemsida. Vi säljer alltid nyrostade bönor från de finaste rosterierna i Sverige.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu