Hoppa till innehåll
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso

Vad är Espresso?

Espresso är en typ av metod av kaffebryggning. Espresso är inte specifika kaffebönor eller rost typ. Det som skiljer espresso mot andra typer av bryggmetoder är trycket. För att brygga espresso, trycks het vatten genom kompakt finmalet kaffe under högt tryck. Normalt mellan 6 till 9 bar. Eftersom kaffet bryggs i så hög temperatur dras all naturliga aromer och gaser ur kaffet snabbt och effektivt. Resultatet är en koncentrerad liten kaffedryck med en väldigt komplex smak med en aromrik översta skick vilket även kallas för crema. 
Espresso har en högra dos koffein per ml jämfört med bryggkaffe. En kopp vanligt bryggkaffe på 15cl innehåller ca. 70mg koffein medans en dubbel espresso på 36mg innehåller ca 150mg koffein. 

Så vad är crema?

Crema är en den översta skumlagret på espresso och är en väsentlig och unik egenskap med espressobryggning. Crema bildas på grund av att det finns koldioxid i kaffet som släpps ut av det höga bryggtrycket. Själva koldioxid gasen bildas under rostningsprocessen. Även om espresso bryggs korrekt kan mängden crema skilja på grund av olika faktorer så som rostprofil och böntyp. Generellt sätt brukar Arabica bönor få mindre crema jämfört med Robusta kaffebönor. Även ljusrostade bönor ger mindre crema än mellan och mörkrostade bönor. Färgen på creman visar även hur starkt koffein mässigt ditt espresso är. Alltså ju mörkare färg desto högra koffeinhalt kommer ditt espresso ha. 

Hur dricker jag espresso?

Espresso kännetecknas oftast med en bitter eller sur eftersmak. Men beroende på val av bönor kan du få fram fantastiska espresso som varken har en bitter eller sur eftersmak med komplexa smaker som exempelvis frukt, sötma, choklad och nötter. Jämfört med vanligt bryggkaffe upplevs espresso som mycket starkare just av att kaffedrycken är mycket mindre men är mer koncentrerad. Då espresso är i en nötskal en komprimerad variant av bryggkaffe. För någon som inte är van med att dricka ren espresso smakupplevelsen vara överväldigande. Att kunna njuta av de komplexa smakerna som espresso erbjuder tar tid men är väldigt givande när du har utvecklat och förfinat dina smaksinnen. 
Espresso kan kombineras med hetvatten vilket kallas för americano och är den drycken som liknar mest bryggkaffe. Genom att tillsätta skummat mjölk med espresso får du fram en mängd olika variationer av kaffedrycker som bland annat latte, cappuccino, macchiato och så vidare. Det finns mängder av olika recept från kalla och söta kaffedrycker till små drycker som exempelvis Cortado. 

Hur brygger jag espresso?

Espresso bryggs av en espressomaskin som kan pressa igenom en kompakt finmalet kaffe med 9 bars tryck. För att få en välbalanserad espresso finns några viktiga delar. Generellt brukar man säga att man ska ha ett förhållande på 1:2 mellan mald kaffe och volymen espresso. Alltså om man maler 18g kaffe så ska man sikta på ca 36g espresso och tiden för att få fram den mängden espresso ska ta mellan 25 till 30 sekunder. Sedan kan man alltid förfina receptet genom att öka eller minska vissa parametrar. Det finns inte an fast recept eller regel men detta är en start för att komma igång och få en bra resultat. 
Äldre inlägg
Nyare inlägg