Hoppa till innehåll
Allt du behöver veta om espressobönor - Barista och Espresso

Allt du behöver veta om espressobönor

Introduktion

Till skillnad från vad många tror är inte espresso en specifik typ av bönor. När många ser ordet "espresso" skriven på kaffepåsen betyder det att rosteriet rekommenderar att just espressobryggning som metod ger bästa resultatet med kaffebönan. Generellt sätt kan vilket typ av kaffebönor användas till vilket brygg metod som helst. 

Typer av kaffebönor

Kaffebönor kommer i olika former, storlek, koffeinmängd, region sant bearbetningsprocess innan rostning. Dock kan kaffebönan delas upp i två olika typer; Arabica och Robusta. OK det finns alltså två olika typer men vilket av dem är den bästa? Många menar att Arabica är högre kvalitet och har bättre smak men smak är något som är abstrakt och är helt upp till dig vad du tycker. Nedan har vi skrivit skillnaderna mellan Arabica vs Robusta bönor:

  • Arabica - Historiskt sätt har många haft åsikten att Arabica är mer kvalitativ och är smakrikare. Arabica behöver odlas i högre altituder, under fuktigare klimat och är svårare att odla. Jämfört med Robusta har Arabica lägre surhet, koffeinhalt samt generellt har mjukare och komplexare smaker. Ljusrostade Arabica kan ge fruktiga, blommiga och söta toner. 

 

  • Robusta - Många har menat att Robusta är en bön typ som har lägre kvalitet jämfört med Arabica men har sin fördel att den kan växa i under bredare förhållanden från högt till låga altituder, olika klimat och är mer uthållig mot vädret. Robusta innehåller högre koffeinhalt (nästan dubbelt så mycket) och har högre syrlighet vilket ger en smakprofil som kan upplevas mer sträng. Runt 40% av all kaffe som odlas i världen är Robusta bönor. 

Var kommer kaffet ifrån?

Oftast får kaffet namnet efter regionen där den kommer ifrån. Smakerna ur kaffet kommer också att reflektera den regionen där den kommer ifrån. Generellt kommer kaffet från dessa tre regioner, södra och central Amerika, Afrika och söderost Asien vilket är regioner som ligger nära ekvatorn. Kaffeplantager behöver rik och bördig jord, mild temperatur, frekvent regn och skyddad från solen och hög altitud för att växa.

De bästa kaffebönorna växer mellan 600 och 1850 meter över havet. Anledningen är för att ju högre höjder desto mindre finns syre som i sin tur kan sakta ner odlingsprocessen. Ju längre odlingsprocess desto mer hinner kaffet att mogna och bilda komplexa smaker. När rosterierna skriver på påsen altituden där kaffet odlades på, tyder det på hur intensiv kaffets smaker kan vara.

Om du ser att rosterier skriver att bönorna har toner av chockad, karamell och blåbär innebär det att vid korrekt bryggning kan du få fram sådana smaker utan att tillsätta något. Att brygga espresso och kunna känna dessa specifika noter kan vara svår och ta dig att lära sig. Du arbetar alltid mot den naturliga bitterheten och syrligheten som kommer med kaffet. Konsten är att kunna få en balans mellan bitterhet och syrlighet för att få fram dem goda noterna ur kaffet genom att följa rekommendationerna ovan och prova dig fram.

Vad innebär rostprofiler hur påverkar det smaken på kaffet?

Det finns ingen fastställt standard på hur mörk eller ljus kaffet måste rostas. Dock kan rostnivån drastiskt ändra kaffebönornas densitet, hur lätt kaffet kan extraheras och hur du behöver anpassa din bryggning efter bönans egenskaper. Ju längre bönan rostas, desto mer kommer bönan att förlora sin struktur och bli torrare och därmed kommer få en mörkare rostprofil. För dig som brygger espresso, behöver fokusera på följande aspekter; bryggtemperatur, malningsgraden det vill säga hur fint eller grovt du maler dina bönor och allra sist förhållandet mellan vatten och kaffe. Nedan denna arikel under kommentarsfältet har vi delat med oss tre olika espresso bryggmetoder för de tre olika typer av rostprofiler samt våra rekommenderade espressobönor för varje rost typ. Detta är en generell rekommendation och kommer att kunna hjälpa dig på rätt väg.

Äldre inlägg
Nyare inlägg