Hoppa till innehåll
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning!

Val av kaffebönor

Espresso är en typ av bryggmetod genom att utsätta finmalet kaffepuck med hög bryggtryck upp mot 9 bar för att få ut en liten koncentrerad kaffedryck med komplexa smaker. För att få sådanna komplexa smaker är val av bönor det allra viktigaste och är den avgörande faktorn om din espresso kommer smaka fantastiskt eller helt odrickbart. 

  • Börja med att välja hela espressobönor som är så nyrostade som möjligt. Gammal kaffe är svårare att brygga och oftast ger en väldigt bitter smak. Anledningen till varför du bör välja hela bönor är för att färdigmald kaffe kommer aldrig ge så bra resultat som hela bönor. Du tappar även möjligheten att kunna välja din egen malningsnivå vilket är en viktigt faktorn när det kommer till få god espresso. 
  • Välj alltid hela kaffebönor som rosteriet rekommenderar för espressobryggning. Det kommer oftast att stå på kaffepåsen. Om rosteriet rekommenderar kaffet till espressobryggning innebär oftast att kaffet har sin högsta potential genom just den typ av bryggning. 
  • Det är väldigt viktigt att bönorna mals precis innan bryggning för att kaffet inte ska tappa sina goda smaker och aromer. 

Mala dina espressobönor

Att mala för espressobryggning innebär att kaffet måste mala mycket finare jämfört med bryggkaffe. Därav är det viktigt att själva kaffekvarnen är gjord för espressobryggning. Många kvarnar som används för bryggkaffe oftast inte är kapabel för att mala så fint som espresso kräver. Därför tänkt på att innan du handlar en espressomaskin att du har en kvarn som kan mala kaffe för espressobryggning. Många espressomaskiner för hemmabruk har oftast en integrerad kvarn som exempelvis Sage Barista Express, Sage Barista Pro och Sage Barista Touch som är en av de populäraste valen. I sådana fall behöver du inte vara orolig. 

Det finns två olika typer av espressokvarnar. Den fösta är en kvarn med koniska malskivor. Den andra är platta malskivor och oftast används i kommersiella espressomaskiner och dyra hemmabruks espressomaskiner. Båda har sin för och nackdelar men båda typer ger väldigt bra resultat när det kommer till själva smaken på kaffet. 

Pressa pucken innan bryggning

Ordet "Tamp" betyder inom espressobryggning att pressa mald kaffe i en bägare till en kompakt puck. Om den malda kaffet inte är jämnt fördelat i bägaren kan det bli ojämn bryggning och lämnar en blandning av bitter och sur smak på kaffet. Därför är det viktigt tänka på att få kaffet jämnt fördelat i bägaren innan man pressar pucken. 

Bryggtemperatur

Temperaturen av vattnet du brygger är en viktig del i processen. Som en generell regel brukar man börja med en bryggtemperatur på ca 93 grader. Vanligtvis är espressomaskinerna redan inställd på korrekt bryggtemperatur från fabrik men om de inte är det efter mätning, kan du ändra bryggtemperaturen på de flesta espressomaskinerna. Mörkrost rekommenderas oftast att bryggas i lägre tumperaturer mer mot 90 grader medans ljusrost kräver högre temperatur på uppe mot 96 grader. Om du vill veta mer om hur bryggtemperaturen påverkar smaken på ditt kaffe och hur du kan använda det till din fördel vänligen läs vår artikel: Allt du behöver veta om espresso. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg