Hoppa till innehåll
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt!

Introduktion

En av de väsentliga delen inom espressobryggning är förhållandet mellan mald kaffe och volymen du får ut alltså mängde vatten som används vid bryggning. Vad är en dubbelshot? Spelar mängden någon roll? Vad betyder en Ristretto eller en Lungo? Varför väljer men ett över det andra? Vad är det som skiljer i smak? Alla dessa frågor är kopplat till bryggförhållandet. I denna artikel kommer vi att diskutera bryggförhållandet mellan mald kaffe och mängden vatten, och hur detta kan påverka smaken och resultatet. Den engelska författaren, barista, ägare till ett rosteri, tidigare vinnare av World Barista mästerskapen 2007 är en framstående figur inom espressobryggning, James Hoffmann har i sin Youtube video förklarat i detalj om just bryggförhållanden: 

Väga mängden i volym vs. vikt

Förr har espresso alltid mätts i volym där en singel espresso shot var ca. 30ml och en dubbelespresso det dubbla på ca. 60ml. Dock är denna typ av mätning inte tillräckligt exakt för att förstå hur bra eller dåligt resultatet blev. Eftersom volym inte kan visa om resultatet på 60ml espresso kommer från 18g mald kaffe eller från 20g mald kaffe. Vilket är en stor skillnad. 

Ännu en anledning till varför väga mängden espresso i volym är bristande är att det är näst intill omöjligt att få samma resultat genom denna typ av mätning. Eftersom med tiden föråldras kaffet och därav minskar mängden koldioxid i bönan. Detta i sin tur leder att det bildas mindre crema på toppen av espresso shotten. Mindre crema innebär att trots volymen är samma på 60ml så kan vikten skiljas då ju mer crema desto lättare och tvärt om vid mindre crema. 

Förhållande efter vikt

Eftersom det är viktigt att mäta mängden espresso i vikt baserad på mängden mald kaffe som användes vid bryggning i vikt. Genom att väga vikten på mald kaffe samt vikten på mängden espresso som bryggdes kan en exakt förhållande mellan mald kaffe och mängden vatten fås fram. Bryggförhållandet är en nödvändig och väsentlig det för att kunna få samma resultat kopp efter kopp och en användbar verktyg för att ställa in espressomaskinen efter bönan. 

Varför är förhållandet så viktigt?

Genom att brygga med en specifikt förhållande kan du få fram samma resultat. Inte bara att kunna återskapa samma espresso är det en viktig faktor för att ha koll på hur mycket du extraherar ur kaffet. Ju mer vatten som används vid bryggning desto mer extraheras och därav en minskar styrkan på kaffedrycken och därav kommer drycken vara mer utspädd. Alltså genom att hitta rätt förhållande kan du få fram en välbalanserad espresso som är varken sur eller bitter. 

De mest vanliga förhållanden samt innebörden av dem

Vanligaste bryggförhållanden som du hittar i cafeer är Ristretto, Espresso och Lungo. Ristretto betyder på italienska begränsad och bryggs vanligtvis i ett förhållande på 1:1 till 1:15. En traditionell espresso bryggs vanligtvis 1:2 till 1:2,5 och en Lungo 1:3. 

Glöm inte att dessa förhållanden är inte regler som är huggit i sten utan enkla riktlinjer. Generellt brukar man börja med dessa riktlinjerna vid bryggning sedan prova sig fram tills du hittar en förhållande som passar dig. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu