Hoppa till innehåll
5 vanligaste misstagen som en ny espressomaskinägare - Barista och Espresso

5 vanligaste misstagen som en ny espressomaskinägare

Misstag 1: Googla hur man brygger espresso

Vi upptäckte att många artiklar på nätet kring espresso bryggning ger ut inkorrekta tips för espressobryggning istället ger vi rådet att läsa våra artiklar om espressobryggning eller kontakta företag som är kunniga inom denna område. Alternativt att hålla sig till en källa istället för att blanda massa olika byggtekniker då det ger sällan bra resultat. 

Misstag 2: Val av kaffebönor

Vi förstår inte hur vissa nya espressomaskin ägare som lägger tusentals kronor på en espressomaskin väljer att använda dem billigaste bönor som finns i matbutikerna eller använder sig av bönor som är långt äldre än 1 månad gamla eller bönor som inte visar överhuvudtaget någon rostdatum utan bara bästföre datum. Eller att använda sig av bryggkaffebönor och inte espressobönor vilket har en helt annan rostprofil anpassad för just espressobryggning. Och tror att det kommer att ge resultat. Det är som att köpa en sportbil men köper gammal diesel som har hittats i en gammal garage och hoppas på att bilen kan köras. 

Viktigt att man använder bönor som är färskare än åtminstone en månad, helst inom 4 till 14 dagar efter rostning. 

Misstag 3: Använder inte en våg

Majoriteten av problem kopplat till bryggning uppstår av att man ögonmåttar sin mängd av mald kaffe och volymen av espresso och därav göra ändringar utifrån detta. Genom att använda en våg ser du direkt vad problemet med din bryggning är och göra dem korrekta ändringarna istället för att blint hoppas på att din korrigering kan förbättra din bryggning. Om du i början använder en liten våg stenhårt kommer du senare kunna ögonmåtta mycket bättre och göra korrekta bedömningar. 

Misstag 4: Oregelbunden tampning

Tampning betyder att du pressar malda kaffet kompakt som en puck i filterkorgen innan du sätter in den i espressomaskinen. Om du försöker hela tiden pressa pucken ännu hårdare för att du ser att espresso rinner ut alldeles för vattning och fort så har du tänkt fel. Att tampa lika mycket regelbundet och pressa den platt och inte snett varje gång är en bättre tillvägagångssätt. Det andra problemet är inte lika självklar men om det finns flera i huset som använder espressomaskinen som också pressa inte lika hårt kan man köpa en kalibrerad tamper där den pressar till en specifik tryck och därav kan du säkerställa att varje press och jämn och lika hårt. 

Misstag 5: Bristande rengöring

Kaffe är en livsmedelsprodukt som konsumeras och därav om maskinen inte rengörs kan det skapa mögel och bakterier vilket kommer inte att smaka bra. Det påverkar även din hälsa väldigt negativt. Det är kanske bekvämt att inte tänka på att rengöra den men rengöringen kommer att få din espresso att smaka bättre men också förlänga livslängden. När en espressomaskin inte rengörs regelbundet bildas kalk och minerallagringar vilket kommer att hamna i ventiler, slangar och till sist elektroniska komponenter. Detta leder till maskinen havererar. 

Hoppas dessa tips hjälper dig på vägen för att du ska få så bra resultat som möjligt!

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Lagt till i kundvagnen