Hoppa till innehåll
Snabb Start Guide - Barista och Espresso

Snabb Start Guide

För att få fram en god espresso så måste man ställa in följande inställningar; malningsnivå, kaffemängd, espressomängd och tiden. Allt detta låter kanske överväldigande och svår att förstå men vi går igenom allt steg för steg!

Innan du börjar ställa in din espressomaskin behöver du följande:

  • Digital våg som går att ställa under espressomaskinen. Vi rekommenderar att du handlar en digital kaffevåg då den är liten och kompakt och har en inbyggd timer. Vi förklarar varför lite senare. 
  • Hela espressobönor. Vi du veta vår favorit klicka här!
  • Porterfilter, Tamper och dubbelshot bägare. 

 

Innan vi börjar gå igenom det praktiska så behöver du förstå hur kaffemängd, malningsgrad och tiden hänger ihop.

För att få fram en god espresso så brukar man säga att för varje gram mald kaffe så ska du få ut 2 gram espresso. Vad innebär detta praktiken? Vi rekommenderar att du maler ca 18g bönor till en dubbelshot bägare. Då siktar man alltså att få ut ca 36g espresso ur 18g mald kaffe. 

 

Varför tiden är så viktig!

Tiden för att brygga 36g espresso ska ta ca 20 till 30 sekunder. Då kommer frågan, varför skulle man behöva kunna detta? Anledningen är att om det skulle ta under 20 sekunder för maskinen att brygga 36g espresso så skulle maskinen inte hinna ta alla aromer ur kaffet och därmed skulle du få en väldigt vattnig och sur espresso. Skulle maskinen brygga över 30 sekunder för 36g espresso så skulle din espresso smaka väldigt bränt med en stark besk eftersmak. Därför är espressos gyllene regel att det ska ta mellan 20 till 30 sekunder för 36g espresso.

 

 

Nu kan vi börja med det roliga och ställa in maskinen!

För att utgå från pålitliga värden ska vi väga 18g bönor för varje individuell testning tills vi får fram det vi är ute efter: 36g espresso på tiden mellan 20-30 sekunder. I denna inställningsguide använder vi en dubbelshot bägare med enkel vägg som kommer med din espressomaskin.

#1 Start!

Kvarnen har 16 stegs malningsgrad. Börja med att ställa den på malningsgrad 8 med hjälp av vredet till höger av maskinen. Väg 18g hela espressobönor och sedan häll in i kvarnen. Mal ut allt så att du vet att det finns exakt 18g mald kaffe i ditt portefilter.

#2 Pressa pucken

Pressa pucken med hjälp av verktyget som heter ”Tamper”. Sedan sätt portefiltern med den pressade kaffet i maskinen. 

#3 Förbered inför testning

Lägg en valfri kaffekopp på din digitala våg, nolla den och sedan lägg den under espressomaskinen.

#4 Starta Bryggning!

Nu kommer vi till den intressanta! Ta fram din telefons tidtagarur. Börja med att trycka knappen ”Program” på maskinen. Efter att du har tryckt så kommer den att blinka. Nästa steg är att trycka på knappen för dubbelshot. När du känner dig redo, tryck på knappen samtidigt som du startar din timer. När du ser att vågen visar 36g espresso så ska du stoppa bryggningen genom att trycka igen på knappen. 

#5 Analysera och testa igen!

Som vi sa innan målet är att få fram 36g på 20 till 30 sekunder. Om ditt tidtagarur visar en tid under 20 sekunder så ska du mala bönorna finare genom att sänka malningsnivån på kvarnen. 1 på kvarnens skala betyder finmalet och 16 betyder grovmalet. Alltså ju mindre siffra desto finare kommer du att mala. Om din tid är högre än 30 sekunder så ska du alltså mala grovare.

#6 Gör om tills du är nöjd! 

Gör om processen i steg 4 tills du uppnår en tid mellan 20 till 30 sekunder genom att ändra på malningsnivån. När du är nöjd med inställningen så kommer maskinen att automatiskt spara den senaste bryggningen. Alltså nästa gång när du ska brygga din espresso så behöver du bara att trycka på dubbelshot knappen engång.

Slutsats

Denna guide är för dig att komma snabbt igång med att få en någorlunda bra espresso. Alla bönor är olika och alla har olika smaker, därför är det bra att tänka på att när du har en tid mellan 20 till 30 sekunder men inte tycker att den är tillräckligt god så ska du experimentera vidare! Vissa espresso är god på en tid på 20 sekunder medans andra kan vara god vid 28 sekunders bryggtid. Smaken kan även variera genom att ändra på brygg temperaturen. Det finns som sagt mycket man kan experimentera. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg