Hoppa till innehåll
Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso

Hur man väljer en kaffekvarn

 

Innan vi börjar med denna artikel. Vet du vad som skiljer i kaffesmak mellan en espressomaskin som kostar 20000 kr och en espressomaskin som kostar över 50000 kr? Svaret är ingen. Tro eller ej båda espressomaskiner använder sig av robusta material med kvalitet som kommer hålla resten av ditt liv. Skillnaden ligger på användarvänlighet, extra utrustning och funktioner, bättre finish osv men när det kommer till det faktiska espressosmaken, skiljer dem inte åt varandra. Det som avgör om du får komplexa smaker, olika nyanserna i espresso så är det val av espressokvarn. Val av kvarn avgör om du får dem olika smakerna som finns i bönan. Vad är det då som gör att kvarnen är bra eller mindre bra? Dem kriterierna som är viktigt att tänka på är att inte köpa en kaffekvarn som producerar ojämna kaffe partiklar med statisk energi och värme.

3 viktiga aspekter när det kommer till val av kaffekvarn

  • Malskivornas storlek
  • Malskivornas form
  • Motoreffekt

Malskivornas storlek

Storleken på malskivorna är den enklaste sättet att skilja på dem olika kaffekvarnen. Man brukar oftast säga ju större skivor desto bättre men det är inte hela sanningen. Ju större malskivorna är desto större skäryta har skivorna för att mala ner kaffebönorna. Alltså större diameter på skivorna innebär också att den kan mala bönorna snabbare jämfört med skivor med mindre diameter som kommer behöva mala ner samma mängd bönor med fler rotationer av skivorna. Det innebär att större skivor kräver mindre antal rotationer och snabbare kan mala bönorna jämfört med en kvarn med mindre malskivor. Fler varv innebär också att det skapa statisk energi och värme vilket vi inte vill ha i kaffe. Kaffe med statisk energi skapar ojämnhet och klumpar sig ofta vilket resulterar med en dålig extraktion av espresso. Därför kan man dra slutsatsen att större malskivor alltid är bättre men det kommer även med en dyrare prislapp.

Konisk eller platta malskivor

Malskivornas form kommer i hand i hand med malskivornas form. Koniska malskivor har en större skäryta jämfört med platta malskivor som har samma diameter. Fördelen med koniska malskivor är att dem behöver inte rotera lika snabbt som platta malskivor då inte förlitar sig på centrifugalkraften som dem platta malskivorna behöver för att dispensera ut kaffet. Då kan man alltså dra slutsatsen att koniska är bättre än platta? Nej till skillnad från malskivornas storlek avgör inte formen av malskivorna vilket som är bättre än den andra utan det är snarare personliga preferenser. Eftersom koniska malskivor har en större skäryta att jobba med, den skapar flera extremt fina partiklar. Dem små partiklarna löser upp snabbare i koppen och ger en ljusare, och mer florala smakegenskaper. Dock kommer inte koniska malskivorna med endast fördelar. Nackdelen är att den skapar med ojämnhet i malningen jämfört med platta och kan orsaka en ojämn extraktion och skapar kanaler i kaffepucken. Till skillnad från koniska ger platta malskivor en jämnare malningsresultat och därmed en mer uniform partikelstorlek. Platta malskivor tenderar att ge dig en jämnare extraktion och ett mer konsekvent resultat. Detta ger en mer traditionell och balanserad espressosmak.

Motoreffekt

Enkelt sammanfattat, ju större motor med högre effekt desto bättre espressoresultat.

Sammanfattning

Trots att många kontaktar oss för att uppgradera sin espressomaskin rekommenderar vi först och främst att uppgradera kaffekvarnen. Eftersom ju bättre kaffekvarn desto mer nyanser och komplexa smaker kan du uppleva ur bönorna med en mer precision säker espressokvarn. När du ska handla en kaffekvarn försök att använda ca 40% av din totala budget till en kaffekvarn.

Äldre inlägg
Nyare inlägg