Hoppa till innehåll
Rengöring av espressomaskiner - Så backflushar du rätt - Barista och Espresso

Rengöring av espressomaskiner - Så backflushar du rätt

Vad är backflushing av espressomaskiner?

Backflushing är en metod för att rengöra din espressomaskins interna komponenter, såsom duschskärmen, brygggruppen och trevägsventilen. Metoden fungerar endast på maskiner som har en trevägsventil det vill säga alla espressomaskiner med en E61 grupphuvud design. Detta innebär alla Profitec modeller, majoriteten av Rocket Espressomaskin modeller. Se bild nedan för att förstå vad en E61 grupp ser ut. Ventilen är en liten ventil som öppnar upp och släpper ut vattentrycket från kaffet och avsätter det i droppskålen när bryggprocessen är klar. När vi backflushar använder vi detta tryck för att blåsa rengöringsvätska upp i bryggkomponenterna. Det är viktigt att rengöra maskinen regelbundet för att undvika smuts och kalkavlagringar som byggs upp med tiden som kan påverka kaffets smak och espressomaskinens prestanda.

Varför är det viktigt att backflusha din espressomaskin?

Rengöring med backflushing är viktigt eftersom den tar bort gamla kaffefetter och avlagringar som kan orsaka att ditt kaffe smakar beskt och härsket. Det förhindrar också att kaffet bygger upp på duschskärmen och slutligen blockerar den. Om du märker att det inte rinner lika mycket vatten som tidigare ur dushskärmen, vet du att den är blockerad av kalkavlagringar och smuts att det begränsar vattenflödet. DÅ ÄR DET DAGS ATT BACKFLUSHA!

Hur man backflushar din espressomaskin

Processen är enkel. Först ska man utföra 5 backflush cykler med rengöringsmedel sedan utföra 5 cykler med bara vatten.

För att backflusha din espressomaskin behöver du följande verktyg:

 • Backflushingdisk (Blind filter)
 • Espressorengöringsmedel (Vår rekommendation Puly Caff plus 900g)

Handla Puly Caff plus 900g rengöringsmedel

Följ dessa steg för att backflusha din espressomaskin:

 1. Starta maskinen och se till att den är varm.
 2. Se till att portafiltret med blind filtret är ren.
 3. Tillsätt ett rengöringsmedel i portafiltret ca 3g eller en halv tesked.
 4. Sätt in portafiltret i maskinen och starta pumpen. Låt pumpen gå i 10 sekunder och stoppa bryggningen när 10 sekunder har gått.
 5. Låt maskinen stå i 5 sekunder.
 6. Repetera steg 4 och 5, fem gånger.
 7. Ta bort portafiltret och skölj det noggrant med varmt vatten.
 8. Starta maskinen utan portafiltret i några sekunder för att spola bort eventuella rengöringsmedelsrester.
 9. Sätt tillbaka portafiltret och utför hela backflush cykeln igen utan rengöringsmedel 5 gånger. Tips! Om du tycker att vattnet ser fortfarande vitt och såpigt ut så kan du fortsätta backflusha utan rengöringsmedel tills vattnet ser klart och ren.
 10. När du är klar, rengör portafiltret igen sätt tillbaka det vanliga filterkorgen och nu är du redo att brygga espresso!

Gnisslande handtag efter backflush

Vissa upplever att handtaget kan börja gnissla efter att man har utfört backflush. Det är helt normalt och beror på att komponenterna har torkats ut av rengöringsmedlet. Efter några bryggomgångar borde problemet lösas av sig själv då kaffeoljorna kommer att ge viss mån av smörjning. Om problemet inte försvinner kan du smörja kammekanismen med ett livsmedelsäkert smörjmedel. Vårt rekommenderade smörjmedel är Molykote 111 compound (silikonfett). 

Hur ofta ska man utföra en backflush?

Den rekommenderade frekvensen kan variera beroende på hur ofta du använder espressomaskinen och från tillverkare till tillverkare. Kolla därför först vad som står i din användarmanual.

Vår generella rekommendation baserad på daglig användande:  

 • Utföra 5 backflush cykler med bara vatten. (Dagligen)
 • Utföra hela backflush processen med rengöringsmedel. (4-6 veckors intervall)

Tips för att underhålla din espressomaskin

För att hålla din espressomaskin i gott skick och undvika problem som kan påverka kaffets smak och kvalitet, följ dessa tips:

 • Använd så bra vatten som möjligt.
 • Borsta och torka rent dushskärmen. (Dagligen)
 • Utför 5 backflush cykler med bara vatten varje dag (dem dagar du använder maskinen/ dagligen).
 • Låt filterkorgarna och portafiltrerna stå i rengöringsmedel och varmvatten (4-6 veckors intervall)

Sammanfattning

Backflushing är en viktig del av att rengöra din espressomaskin och hålla den i gott skick. Genom att backflusha din espressomaskin regelbundet kan du hålla den ren och i gott skick, samtidigt som du undviker att gammal kafferester och avlagringar sätter sig på duschskärmen och hindrar vattenflödet. Därför är det viktigt att du backlushar din espressomasin för att hålla din espressomaskin ren och i god form kan du njuta av en god och pålitlig kopp espresso varje gång du brygger.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu