Hoppa till innehåll

Därför är det viktigt att rengöra din espressomaskin!

"Hur ofta ska man rengöra sin espressomaskin?"

Det är något som vi på Barista och Espresso ofta har fått frågor kring. 

Du har precis handlat en dyr espressomaskin och vill hoppa direkt igång med espressobryggningen men inser snabbt att maskinen blir lätt smutsig efter några användning av mald kafferester, mjölk osv. Efter en längre period av användning bildas avlagring av kalkrester och "Scale" vilket är rester av mineraler som bildas i de interna komponenter och slangar. Om detta inte tas bort genom regelbunden rengöring kommer maskinens prestanda och kaffesmaken drastiskt sjunka och tillslut leder till mekaniska problem om det inte hanteras. Därför är det viktigt med regelbunden rengöring! 

Detta berör samtliga av Sage espressomaskin modeller:

  • Barista Express
  • Duo temp (Pro)
  • Bambino Plus
  • Barista Pro
  • Barista Touch
  • Dual Boiler
  • Oracle
  • Oracle Touch

Vilka rengöringsmedel finns det till espressomaskinen? För att rengöra en espressomaskin används rengöringstabletter, avkalkningsmedel, mjölkrengöring samt regelbunden vattenfilterbyte. 

#1 Rengöringstabletter

Efter att antal bryggningar kommer maskinen att säga till när det är dags att rengöra med rengöringstabletter. Rengöringstabletter avlägsnar kaffeoljor och rester. Håller maskinen i bra skick och bibehåller den goda smaken i kaffet. På Barista Express finns en lampa som kallas ”Clean me” och på pro kommer en text på skärmen ”Flush”. Alla maskiner har olika sätt att påminna dig men alla har en färdig programmerad rengöringsprogram som man ska starta med rengöringstabletten i. Se användarmanual. Om maskinen inte rengörs med tabletter, kommer prestandan och smaken av ditt kaffe att försämra.

#2 Avkalkningsmedel

Efter flera omgångar av uppvärmning och nedkylning bildas kalk och "Scale" i systemet vilket leder till en beskare eftersmak i ditt kaffe och sänker maskinens prestanda. Vi rekommenderar att rengöra med avkalkningsmedel en gång i månaden. Ett färdigt rengöringsprogram finns i maskinerna, läs användarmanual. 

# Mjölkrengöring

Om du älskar att dricka latte eller cappuccino regelbundet är rengöring av ångpinnen till mjölkskumningen ett måste! Efter många om gångar av mjölkskumning kan kalk, gammal mjölk bildas i systemet. För att ha sin ångpinne i toppskick rekommenderar vi att blåsa ut med ånga efter varje användning samt torka av ångpinnen från mjölkrester med en fuktig trasa för att undvika mjölken från att bränna fast. Vi rekommenderar att rengöra ångpinnen med mjölkrengöring minst varannan månad eller till och med en gång per månad. Se användarmanual för instruktioner.

# Vattenfilter

Vi rekommenderar alltid att använda väl filtrerad vatten för espressobryggning för godast resultat. Dock största delen av personer som handlar en espressomaskin går inte till den graden att installera ett extra filtersystem till sin köksblandare och därför är det extra viktigt att byta sitt vattenfilter i maskinen regelbundet! Ju hårdare vattnet är desto sämre för maskinen och desto snabbare blir filtret smutsigt. Vi rekommenderar att byta filter minst en gång var tredje månad.

 

Tabell för rengöringsintervall:

 

Varje månad

Var 3:e månad

Rengöringstabletter

(Maskinen säger till)

 

Avkalkning

X

 

Mjölkrengöring

X

 

Vattenfilterbyte

 

X

 

Summering

Genom att rengöra espressomaskinen regelbundet avlägsnar du rester av kaffeolja, kalk, mineraler och bränt mjölk. Vilket i sin tur bibehåller det goda ur kaffet och upprätthåller espressomaskinens prestanda. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu