Hoppa till innehåll
Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso

Typer av espressomaskiner som du behöver känna till!

E61 brygghuvud

E61 är namnet på en espressomaskin som lanserades 1961 av det italienska företaget Faema. Denna maskin inledde en ny era av espressomaskiner. E61 var inte bara den första maskinen med värmeväxlare, vilket innebar att färskvatten användes för att göra espresso i stället för pannvatten. Den var också den första som integrerade en pump för att skapa tryck i stället för att använda en handmanövrerad spak. E61 är legendarisk för sin brygggrupp som väger mellan 4 och 5 kg. E61 är tillverkad av solid mässing. Thermosyphon-systemet cirkulerar konstant hetvatten genom brygggruppen och håller den ständigt uppvärmd och ger en stabil temperatur. Betydelsen av E61 brygggrupp är mekanismen i brygghuvudet som gör det möjligt att mätta pucken innan bryggning. Genom denna förinfusion process leds bryggvattnet långsamt och med dämpat tryck in i portafiltret. Allt detta regleras av en förinfusionscylinder i brygghuvudet som gör att trycket stiger långsamt. Resultatet blir en perfekt espresso.

Dubbelkokare

En maskin med dubbla pannor har en kokare som används för att brygga kaffe och en för att ta ut ånga och varmvatten. Båda pannorna är oberoende av varandra och med hjälp av en PID på varsin panna kan temperaturerna på pannorna regleras separat. Bryggkokaren är oftast mindre än kokaren för hetvatten och ånga. Anledningen till att ång-och hetvattenpannan är större är för att innehållet förbrukas mycket snabbare än bryggkokare då temperaturen i ångpannan är mycket högre. En espressomaskin med dubbla kokare är mer temperaturstabil jämfört med en espressomaskin med värmeväxlare på grund av att du kan reglera de två pannorna separat.

Fördel: Kan både skumma mjölk och brygga samtidigt. Du har full kontroll över bryggtemperaturen och ångtemperaturen separat med PID. Kan producera större mängd kaffe jämfört med en värmeväxlare.

Nackdel: Dyrare än en värmeväxlare

Rekommenderad espressomaskin: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Värmeväxlare

En espressomaskin med värmeväxlare innebär att den har två vattencirkulationssystem. Eftersom pannan inte är helt fylld med vatten kan ånga skapas på ovansidan av pannan. Vid bryggning cirkulerar maskinen färskvattnet genom den stora pannan där den värms upp till den optimala bryggtemperaturen och leds sedan till bryggruppen och ner till kaffepucken. Således används alltid färskt vatten för att brygga espresso. Då en E61 grupp konstant cirkulerar bryggvattnet genom brygghuvudet så får du ett väldigt temperaturstabilt bryggvatten. Vid mjölkskumning släpps ångan som har tidigare befunnits i ovandelen av pannan och åter bygger upp ångtrycket

Fördel: Billigare än espressomaskiner med dubbelkokare och kan både skumma mjölk och brygga samtidigt.

Nackdel: Mindre kontroll över bryggtemperaturen (Undantag värmeväxlare med PID) och behöver utöva en så kallat ”Cooling flush” innan varje bryggning.

Rekommenderade espressomaskiner: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipper system

En hand-lever espressomaskin är det som gör dig till ett riktigt proffs.

Den största skillnaden mellan andra vanliga espressomaskiner är själva bryggruppen med hand-lever spak som även kallas för ”Boston lever group”.

Ett dipper system är ett unikt sätt att brygga espresso. Genom att dra ner handspaken startar förinfusionen där den introducerar bryggvattnet i låg bryggtryck för att mätta pucken långsamt och jämnt. Varmt vatten från pannan strömmar in i den massiva bryggruppen och kyls ner till rätt temperatur. Om du släpper spaken och låter den återgå till sitt ursprungliga läge stängs vattenflödet och en fjäder med en kolv långsamt går upp till 9-10 bars bryggtryck sedan långsamt sänker bryggtrycket vid slutet av hela cykeln. Detta ger boston handspaks espressomaskiner en unik espressosmak som oftast upplevs som en mjukare och sötare då den sänker bryggtrycket i slutet av bryggningen.

Fördel: Skapar espresso som ingen annan typ av espressomaskin kan ge. Ger en unik bryggupplevelse.

Nackdel: Eftersom den har en lång spak tar espressomaskinen ganska stort utrymme. Den kostar mer jämfört med en värmeväxlare och vissa dubbelkokare.

Rekommenderad espressomaskin: Profitec Pro 800  

Espressomaskiner med vibrationspump

Vibrationspumpen lanserades i början av 70-talet av Ulka Co.

Eftersom den var billigare än andra pumpar gjorde den espressomaskiner för hemmabruk mycket mer prisvärda. Vibrationspumpen har en effekt på 15 bar, som kan minskas till mellan 9 och 10 bar med hjälp av en expansionsventil.

Trycket byggs upp med hjälp av resistansen av kaffepucken. Därför är det mycket viktigt att hitta den perfekta malningen och att använda rätt mängd kaffe i portafiltret. Om någon av dessa parametrar inte är korrekt uppnås inte rätt tryck.

Eftersom vibrationspump svänger mycket under aktivering, avger den rätt mycket oljud och därav har tillverkarna lagt in isolerat hela maskinhuset. Fördelen med vibrationspump är att den är enkelt och billigt att reparera. Nackdelen är att espressomaskiner med vibrationspump inte går att direktansluta till en vattenkälla.

Espressomaskiner med rotationspump

Rotationspump är större och tyngre än vibrationspump, och har mer kraft. Den kan ge flera brygggrupper ett jämnt tryck och används oftast i kommersiella espressomaskiner. Den har en längre livslängd men är dyrare och svårare att reparera.

En unik aspekt av en rotationspump är att den är nästan ljudlös vilket många uppskattar. Espressomaskiner med rotationspump kan även direktansluta till vattenkälla.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Kundvagn

Din varukorg är för tillfället tom

Shoppa nu