Hoppa till innehåll

✓ 14 dagars ångerrätt ✓ 12-mån garanti ✓Snabba leveranser ✓ Gratis frakt vid beställningar över SEK 3500 inom Sverige

Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak

Espresso är en dryck som är älskad av många runt om i världen för sin unika smak och arom. Men ibland kan en espresso smaka surt eller bittert, vilket kan minska njutningen av denna utsökta dryck. I detta blogginlägg kommer vi att titta på hur man navigerar smakerna hos espresso och vilka åtgärder som kan vidtas om den smakar surt eller bittert.

Först och främst är det viktigt att förstå vad som kan orsaka en espresso att smaka surt eller bittert. En sur espresso kan vara resultatet av att bönorna har rostats för länge eller för lite eller att bryggningen har varit alldeles för kort. Inom espresso brukar man kalla detta för underextraherad. En bitter espresso kan å andra sidan bero på att bönorna har rostats för mycket eller att bryggningstiden har varit för lång. 

Innan vi går in på åtgärderna, börja med att alltid använd samma dos varje gång så att du enbart har en parameter som du ändrar i taget. Om det finns för många olika variabler så som dos, bryggtid, bryggtemperatur och malningsgrad kommer det vara alldeles för svår att förstå varför din espresso inte smakar bra. 

Om espresso smakar surt

Om du upplever att din espresso smakar surt, finns det några åtgärder du kan vidta för att korrigera smaken. Ett sätt är att använda bönor av högre kvalitet och att se till att de är färska. Om bönorna är för gamla kan de ha tappat sin naturliga sötma och syra. Du kan också justera malningsgraden för att få en espresso som är mindre sur. En finare malning kan bidra till att minska syran. 

Åtgärd

  • Mala finare (bidrar till längre bryggtid)
  • Höja bryggtemperaturen (rekommendation mellan 93 till 96 grader)
  • Köp mörkare rostade espressobönor (generellt lättare att brygga med mörkare rostade bönor) 

Klicka här om du behöver god kaffe!

Om espresso smakar bitter

Om din espresso smakar bittert kan du också vidta åtgärder för att korrigera smaken. Ett sätt är att använda bönor av högre kvalitet och att se till att de är färska. Om bönorna har rostats för mycket kan det göra att kaffet smakar bränt eller bittert. Du kan också justera malningsgraden för att få en espresso som är mindre bitter. En grövre malning kan bidra till att minska bitterheten.

Åtgärd

  • Mala grovare (bidrar till kortare bryggtid)
  • Sänk bryggtemperaturen (rekommendation mellan 93 till 90 grader)

Klicka här om du behöver god kaffe!

Allmänt att känna till om bryggning

För att få ut det bästa av din espresso är det också viktigt att använda rätt mängd kaffe och vatten. En allmän riktlinje är att få dubbelt så mycket espresso som mängden gram kaffe du använder. Det vill säga en normal dubbelespresso använder ca. 18g färsk mald kaffe och med det ska du försöka sikta på att få ut ca. 36g espresso. Om du använder för mycket kaffe eller för lite vatten kan det påverka smaken på din espresso och kännas alldeles för intensivt. 

Hur bryggtiden spelar roll

Själva tiden som tar för att få ut ditt önskat mängd espresso spelar en stor roll. Om bryggtiden är för kort kommer espresson smaka surt och om tiden är alldeles för långt kommer det att smaka bittert. En allmän riktlinje är att det ska ta någonstans mellan 20-30 sekunder. alltså om det tog dig under 20 sekunder att få ut 36g espresso ska du mala finare tills du hamnar mellan 20 och 30 sekunder. 

Hur mycket kaffe ska jag använda?

Vi brukar säga runt 18 gram för en dubbelespresso och ca 10 gram för singelshot. Självklart kan större och mindre mängd fungera också, här är det viktigt att hålla sig till ett mått så du inte introducerar flera variabler när du ska försöka få en god resultat. 

Använd en våg!

Ett snabbt sätt att få bra resultat är en våg. På det sättet kan du mäta och förstå vad du ska ändra på. 

Steg för steg guide: 

  1. Väg upp 18g kaffe i portafiltret
  2. Sätt en våg under kaffekoppen och starta bryggningen och ta tid!
  3. När du har nått 36g espresso stoppa bryggningen och tidtagaruret.
  4. Om tiden var under 20 sek. Mal finare och prova igen. Om tiden var över 30 sek. Mal grovare och prova igen. 
  5. När du har nått en bra tid med rätt mängd men ändå smakar surt, prova höj bryggtemperaturen. Om det smaka bittert, prova säng bryggtemperaturen. 

Eftersom allt beror på hur bra bönor du har kommer du att behöva prova dig fram men med denna guide kan du snabbt komma till en någorlunda bra resultat snabbt och sedan göra små ändringar för att få så bra resultat som möjligt. 

Klicka här om du behöver en kaffevåg!

Sammanfattningsvis är det viktigt att använda bönor av hög kvalitet, se till att de är färska och använda rätt mängd kaffe och vatten för att få ut det bästa av din espresso. Om din espresso smakar surt eller bittert kan du justera malningsgraden eller bryggningstiden för att korrigera smaken. Med rätt teknik och lite erfarenhet kan du snabbt bli en mästare på att brygga den perfekta espresson och njuta av dess utsökta smaker och aromer.

Äldre inlägg
Nyare inlägg

Lämna en kommentar

Stäng (esc)

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Ta del av nyheter, erbjudanden och tävlingar när du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Vi skickar ut spännande och värdefull information om espresso.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till i kundvagnen